KRÉMOVÉ TEKVICOVÉ RISOTTO
Jeseň je už v plnom prúde a v tento prvý októbrový deň si ju môžete spríjemniť typicky jesenným receptom. Tekvica hokaido je určite moja najobľúbenejšia a nájdete ju u mňa vo viacerých receptoch. Ďalšie tipy nájdete v starších receptoch na IG @skatulkavuchyni.
1 hrnček ryža Arborio, 1 ks cibuľa, 1/2 ks tekvica hokaido, 1 dl víno biele, 1 l vývar, 2 pl maslo, soľ, olej, parmezán
Tekvicu nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme olejom a pečieme na 180°C do zmäknutia. Časť rozmixujeme na pyré a časť necháme v celku. Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľku alebo šalotku. Pridáme ryžu a krátko orestujeme. Podlejeme bielym vínom, ktoré necháme jemne odpariť. Pridáme tekvicové pyré a podlejeme trochou vývaru, ktorý postupne prilievame počas celého varenia. Za stáleho miešania a podlievania varíme do takmer úplného zmäknutia ryže. Pridáme nakrájané kúsky upečenej tekvice a odstavíme. Nakoniec primiešame zmäknuté maslo a nastrúhaný parmezán. Zamiešame a ihneď podávame.